Výběr zesilovače do auta : Autohifi - autorádia, subwoofer reproduktory do auta
Autohifi Jean

Výběr zesilovače do auta

Výběr vhodného autozesilovače je začátek instalace autohifi


Před výběrem zesilovače je důležité se rozhodnout k čemu bude zesilovač využitý.Zde je pár bodů pro výběr zesilovače:


Určení počtu kanálů autozesilovače

V dnešní době se na trhu nabízejí zesilovače jednokanálové, dvoukanálové, čtyřkanálové, pětikanálové a šestikanálové od mnoha výrobců.


Zesilovače pro subwoofery – MONOBLOKY

Tento druh zesilovače je především určen k napájení subwooferů. Tyto zesilovače mají nižší frekvenční rozsah, regulaci intenzity basového zvuku, subsonic filter a některé jsou opatřeny dálkovým ovládáním pro rychlé stažení a úpravu hlasitosti výstupu zesilovače. Na tyto zesilovače lze zapojit i více subwooferů. Umožňuje to impedance až do 1 Ohmu.

zesilovac_monoblock.jpg



Dvoukanálové zesilovače

Zesilovače s dvěma kanály se používají převážně k napájení reproduktorů Obr.1. Lze také zapojit kanály do mustku pro vyšší výkon pro subwoofer Obr.2.

Obr.1 zesilovac_stereo.jpgObr.2 zesilovac_mono.jpg



Čtyřkanálové zesilovače

Zesilovače se čtyřmi kanály se používají k napájení reproduktorů Obr.3, ale lze také zapojit dva reproduktory a subwoofer – v mustku Obr.4.

Obr.3zesilovac_full.jpgObr.4 zesilovac_trio.jpg



Pětikanálové zesilovače

U pětikanálového zesilovače jsou čtyři kanály na reproduktory a pátý kanál určen pro připojení subwooferu a má vlastnosti monobloku.

zesilovac_fullfive.jpg




Podle výkonu zesilovače

Je dobré vybírat zesilovač úměrně k výkonu reproduktorů, které bude napájet. Výkon zesilovače by měl být okolo 75% zatížitelnosti reproduktoru - je-li zatížitelnost reproduktoru 60W RMS zvolíme zesilovač s výkonem 45 W RMS. U subwooferu se doporučuje mít výkon zesilovače vyšší o 15 – 20 % - při zatížitelnosti subwooferu 600 W RMS zvolíme zesilovač s výkonem okolo 720 W RMS.


Parametry zesilovačů

Výkon MAX – špičkový – maximální – výkon,který je schopen zesilovač vyvinout na velmi krátkou dobu cca 2s. Pro výběr zesilovače je to nepodstatný údaj.

Výkon RMS – sinusový – nominální – je výkon, který zesilovač produkuje po celou dobu zapojení.

Druh zesilovače – Analog – účinnost je cca 60-80% a Digital – účinnost je 99% a mají nižší spotřebu

Frekvenční rozsah - Schopnost zesilovače reprodukovat signál od nejnižšího kmitočtu po nejvyšší. Je-li frekvenční rozsah větší je zvuk podán věrněji a detailněji

Odstup signál/šum - rozdíl úrovní nejsilnějšího signálu přenášeného bez limitace a hladiny šumu v poměrových jednotkách dB. Hodnota u vyšší řady zesilovače by měla být alespoň 100dB v pásmu 20 Hz - 20 kHz.

Harmonické zkreslení - změna křivky výstupního signálu oproti vstupnímu. Napájecí napětí – výrobce udává výkony při určitém napětí. Dojde-li k poklesu napětí sníží se výkon zesilovače

Rozsah dolní propusti LPF – Low Pass filter – nastavení hodnoty horní hranice frekvence. Používá se pro subwoofery, aby nedošlo k jejich poškození vysokou frekvencí

Rozsah horní propusti HPF – High Pass filter – nastavení hodnoty spodní hranice frekvence. Používá se pro středobasové reproduktory, aby nedošlo k přetížení nízkou frekvencí

Rozsah vstupů RCA – nastavení vstupní citlivosti zesilovače pro dosažení maximální čistoty a síly zvuku

Minimální impedance - Impedance vyjadřuje odpor. Impedance musí být stejná nebo vyšší než je údaj uvedený na zesilovači. Příklad: 2 Ohmový reproduktor nelze připojit na zesilovač, který je stabilní pouze do 4 Ohmů! 4 Ohmový reproduktor lze bez problémů použít na zesilovač, který je stabilní do 2 Ohmů.


Pro další informace pro výběr zesilovače nás můžete kontaktovat : info@autoradiahifi.cz

Střešní nosiče. Srovnání cen   Heureka.cz - Porovnání cen a srovnání produktů z internetových obchodů     Autohifi-JEAN.cz na Firmy.cz
...................................