Typy subwooferů a ozvučnic : Autohifi - autorádia, subwoofer reproduktory do auta
Autohifi Jean

Typy subwooferů a ozvučnic

Co to vlastně je subwooferová ozvučnice?

Subwooferová ozvučnice zlepšuje, respektive umožňuje správnou funkci basových reproduktorů. U reproduktorů pro nízké kmitočty odstraňuje tzv. akustický zkrat ( zabraňuje vyrovnávání tlaku mezi přední a zadní stěnou membrány ), upravuje směrový diagram samotného reproduktoru a slouží pro vlastní upevnění reproduktorů. Ozvučnice také obvykle obsahuje další součásti, nutné pro správnou funkci, jako jsou basreflexové nátrubky, připojovací kabeláž, připojovací svorky, konektory, ochrané gryly a pod.. U aktivních subwooferů je to rovněž zesilovač a další obvody.


Subwoofery rozdělujeme do dvou základních skupin


Pasivní subwoofery

Pasivní subwoofer je ozvučnice, která je osazena subbasovým - basovým reproduktorem nebo reproduktory ( 2, výjimečně i více ks ). Pro svou funkci potřebuje dostatečně výkonný zesilovač pokud možno aktivní ( elektronickou ) vyhybku k přesnějšímu naladění dělicího kmitočtu a dalších parametrů. Při použití pasivního subwooferu spolu s koncovým zesilovačem je třeba dbát na přesné sladění elektrických parametrů a to jak subwooferu, tak zesilovače. To proto aby byla docílena maximální účinnost a zároveň nedošlo k poškození reproduktoru nebo zesilovače.

Aktivní subwoofery

Aktivní subwoofer je prakticky stejný jako pasivní, jen má v ozvučnici zabudován zesilovač se všemi potřebnými řídícími obvody. Kromě přívodního signálového kabelu je také nutno připojit zdroj elektrické energie ( přímo z autobaterie ). Zesilovač aktivního subwooferu bývá dimenzován a navržen k co nejlepšímu přizpůsobení potřebám daného reproduktoru.

Konstrukce a zásady při výrobě subwooferu

Ozvučnice by měla být vyrobena co nejstabylněji s důrazem na přesnost ( sešroubovaná - slepená - utěsněná). Materiál by měl být co nejpevnější - MDF, lodní překližka, laťovka, ale dá se použít i dřevotříska a pod.. Tvar ozvučnice " není " ( platí pro uzavřené ozvučnice ) zase až tak důležitý. Co je potřeba dodržet především, je doporučený objem k danému reproduktoru a průměr basreflexu. Většina kvalitních výrobců subwooferů nabízí v přiloženém manuálu návod na konstrukci ozvučnice. Oběmy ozvučnic a průměry basreflexů jsou navrženy tak, aby se z reproduktoru dosáhlo maximum při zahování co nejvyrovnanějšího podání zvuku.


Subwooferové ozvučnice a jejich dělení


Bassreflexová ozvučnice

Tento druh ozvučnice je zaměřen pro co největší oběm a sílu basu. Při správném nalazení basreflexu vůči oběmu ozvučnice, lze hovořit i o kvalitním zvukovém přednesu. Tento box je vhodný jak pro poslech taneční hudby, tak Hip-hopu, RNB, atd. Bassreflexová ozvučnice je pro zvůj univerzální zvukový charakter i nejčastěji používaným typem. Do boxu se přidá tzv. rezonátor - bassreflexový nátrubek, který využívá zpětného tlaku vzduchu se kterým reproduktor pracuje. Bassreflex přenáší pouze velmi úzké frekvenční pásmo. Délka a průměr nátrubku je rozhodující pro charakter basu. Obrazně řečeno "Čím je bassreflexový nátrubek delší při zachování daného průměru, tím nižší frekvence přenáší." Frekvence bassreflexového nátrubku se většinou nastavuje ( změnou rozměrů bassreflexu ) na rezonanční kmitočet reproduktoru nebo spíš ještě výše.

Ilustrační obrázek

bassreflex.jpg


Band-pass ozvučnice

Tento druh ozvučnice má vůči ostatním ozvučnicí největší akustický tlak, ale není vhodným řešením pro ty co hledají nejvěrnější podání zvuku. Band-pass je vhodný převážně pro černou hudbu "Hip-Hop, RNB, atd.." Naopak pro poslech Rocku, Metalu, Jazzu nebo jiné akustické hudby je vhodná uzavřená ozvučnice. Pásmová propust (anglicky band-pass) funguje jako horní i dolní propust s útlumem přibližně 20dB na dekádu. Kombinuje se s bassreflexem, který může být v obou nebo jen v jedné komoře. Tato ozvučnice nemusí mít jen dvě komory. Lze použít i tří a více komor v ozvučnici s několika reproduktory.

bandpass.jpg


Uzavřená ozvučnice

Tato ozvučnice má nejmenší akustický tlak, ale dosáhneme velice kvalitních, přesných a rychlých basů. Vhodné pro Rock, Metal, Bigbeat, Jazz, ale i i taneční hudby. U uzavřené ozvučnice záleží především na kvalitě reproduktoru a spracování ( tuhost ozvučnice - vnitřním tlumení ), protože zvuk není ničím "dotován" či ovlivněn.

Uzavrena.jpg

V1 - objem ozvučnice

Střešní nosiče. Srovnání cen   Heureka.cz - Porovnání cen a srovnání produktů z internetových obchodů     Autohifi-JEAN.cz na Firmy.cz
...................................